- 400ml soku jabłkowego
- 25g suszonych glonów hijiki (do kupienia w sklepach orientalnych / ze zdrową żywnością)
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ½ oleju kukurydzianego
- 450 gram małych obranych buraków utartych na grubej tarce
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- ¼ łyżeczki morskiej soli
- szczypta mielonego cynamonu
glony hijiki:
zagotować sok jabłkowy w małym rondelku, zdjąć z ognia i namoczyć w nim suche glony przez 30 minut.
buraczki:
rozgrzać olej kukurydziany na poatelnii i smażyć buraczki mieszając od czsu do czasu przez 10 minut; następnie dodać glony (bez soku w którym się namaczały) sos sojowy i sól i smażyć mieszając jeszcze 5 minut; przyprawić olejem sezamowym i cynamonem; podawać gorące, ciepłe lub schłodzone jako sałatkę.
NOTKA:
piękne i subtelne połączenie czarnych wstążek glonu z purpurowym kolorem smażonych buraczków, dobry sposób wprowadzenia do diety tych wyjątkowo zdrowych i pożywnych glonów dla osób które mają miarkowny stosunek do „sea food”.
te buraczki zrobię jak tylko kupie glony
OdpowiedzUsuń