zupa światło wschodu

łagodna, orzeźwiająca i aromatyczna

 składniki: 
  • główka kapusty bok choy (kapusty chińskiej / kapusty musztardowej) pocięta razem z łodyżkami (można zastąpić kapustą pekińską o bobrze wykształconych, mocno zielonych liściach lub sałatą rzymską)
  • 2 łyki oliwy
  • 30g suszonych grzybów shitake namoczonych (30min) w 250ml wody
  • 750ml wywaru warzywnego
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 utłuczone trzonkiem noża źdźbła trawy cytrynowej
  • ½ pęczka drobno krojonego szczypiorku lub dymki
  • mały pęczek z grubsza pociętej, świeżej kolendry

 przygotowanie: 
Do woka wlewamy olej i smażymy kapustę ok 5 min do zmięknięcia. Do kapusty dodajemy, namoczone, pocięte w paski grzyby oraz wodę spod grzybów. Po chwili dokładamy jeszcze imbir, trawkę cytrynową i zalewamy wywarem. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i kolendrę.

NOTKA:
Zupa powinna być mało słona, słony smak powinie pochodzić tylko z wywaru. Można – jak ktoś lubi mocno zaostrzyć zupę dodając razem z imbirem i trawką cytrynową siekaną drobno papryczkę chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz