potrzebne będzie naczynie / sito do gotowania na parze
farsz:
- 1 ½ łyżeczki siekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kubek (250g) siekanych, zielonych szparagów
- ¼ kubka siekanej dymki
- puszka kasztanów wodnych
- paczka grzybów Shitake
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ½ łyżeczki sosu sojowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej (lub kamiennej)
- 36 płatków gotowego ciasta won-ton
- olej do natłuszczenia pierożków przed gotowaniem
sos:
- ¼ kubka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka drobno siekanej dymki lub szczypiorku
- 2 łyżki octu ryżowo lub winnego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Na środku każdego płatka won ton kładziemy 2 łyżeczki farszu, zwilżamy brzegi płatka wodą i składamy w trójkątną kopertę dociskając brzegi palcami by się dobrze skleiły, Sklejamy dwa rogi podstawy trójkąta formując uszko (pierożek won-ton).
Pierożki gotujemy na parze, porcjami po 9. Przed ułożeniem ich na sitku do gotowania na parze dobrze jest je natłuścić, ewentualnie dodać oleju do wody nad którą parować się będą pierożki. Pierożki parujemy pod przykryciem 8-9 min.
Składniki sosu mieszamy i podajemy w miseczkach. Pierożki jemy pałeczkami maczając każdy z osobna w miseczce z sosem. Podajemy jako przekąskę, większą porcję jako danie samodzielne lub jako dodatek do dań z warzyw czy tofu.
NOTKA:
Zielone szparagi i dymka dadzą farszowi piękne zabarwienie ładnie widoczne przez pół przeźroczyste,ugotowane na parze ciasto won-ton. Możemy zmniejszyć ilość czosnku i imbiru lub nie dawać ich wcale w celu lepszego wydobyci harmonijnego , świeżo – „zielonego” smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz