zielone pierożki won-ton


36 pierożków (ok 6 na porcję)
potrzebne będzie naczynie / sito do gotowania na parze


 farsz: 
  • 1 ½ łyżeczki siekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek (250g) siekanych, zielonych szparagów
  • ¼ kubka siekanej dymki
  • puszka kasztanów wodnych
  • paczka grzybów Shitake
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżeczki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej (lub kamiennej)

- 36 płatków gotowego ciasta won-ton
- olej do natłuszczenia pierożków przed gotowaniem

 sos: 
  • ¼ kubka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka drobno siekanej dymki lub szczypiorku
  • 2 łyżki octu ryżowo lub winnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
Wszystkie składniki farszu powinny być drobno posiekane ale nie zmielone, Jeśli nie mamy ochoty siekać ich ostrym nożem kuchennym możemy użyć robota kuchennego, Najpierw drobno mielimy w nim czosnek z imbirem, potem dodajemy pozostałe składnik farszu (wstępnie drobno pokrojone) i przyprawy. Robota używamy impulsowo by warzywa rozdrobnić a nie utrzeć na pastę.

Na środku każdego płatka won ton kładziemy 2 łyżeczki farszu, zwilżamy brzegi płatka wodą i składamy w trójkątną kopertę dociskając brzegi palcami by się dobrze skleiły, Sklejamy dwa rogi podstawy trójkąta formując uszko (pierożek won-ton).

Pierożki gotujemy na parze, porcjami po 9. Przed ułożeniem ich na sitku do gotowania na parze dobrze jest je natłuścić, ewentualnie dodać oleju do wody nad którą parować się będą pierożki. Pierożki parujemy pod przykryciem 8-9 min.

Składniki sosu mieszamy i podajemy w miseczkach. Pierożki jemy pałeczkami maczając każdy z osobna w miseczce z sosem. Podajemy jako przekąskę, większą porcję jako danie samodzielne lub jako dodatek do dań z warzyw czy tofu.

NOTKA:
Zielone szparagi i dymka dadzą farszowi piękne zabarwienie ładnie widoczne przez pół przeźroczyste,ugotowane na parze ciasto won-ton. Możemy zmniejszyć ilość czosnku i imbiru lub nie dawać ich wcale w celu lepszego wydobyci harmonijnego , świeżo – „zielonego” smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz