super foods: 14 pokarmów zwiększających odporność

Zdecydowana większość składników kuchni zen należy do modnej obecnie grupy pokarmów zwanych „super foods” czyli takich, które obfitują w składniki wyraźnie poprawiające nasze zdrowie. Poniżej (za amerykańską webMD) lista 14 super foodów zwiększających odporność i chroniących przed infekcjami.


 Czarny Bez 
Znany od dawna w medycynie ludowej, Soki i nalewki zazierają dużo przeciwutleniaczy zwiększających odporność i pomagających zwalczać infekcje. Zanem jest też łagodzące i przeciwzapalne, przeciwgorączkowe działanie czarnego bzu.


 Pieczarki  
Ten super popularny „super food” uważa się, jak i inne grzyby za ubogi w składniki odżywcze ale to nie prawda. Grzyby obfitują w selen – jego niedobory bardzo ułatwiają zadanie wirusom grypy, Znaleziono w nich również ryboflawinę, witaminy grupy B i niacynę które w naturalny sposób wspomagają układ odpornościowy. Badania wykazały również że grzyby mogą mieć działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwrakowe.


 Jagody Acai 
Żywieniowa nowinka z dorzecza amazonki "Super jedzenie" bardzo ostatnio popularne z USA do zastąpienia borówkami czy czarnymi jagodami. Bardzo ciemny kolor jagód Acai sygnalizuje, że ma ona wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zwanych antocyjanami, które mogą pomóc w walce ze starzenia się organizmu i w zwalczaniu infekcji. Jagody Acai są dostępne w formie soku lub suszu doskonałego jako dodatek do pokarmów zbożowych.


 Arbuz 
Dużo czystej wody, glukozy i odświeżającego aromatu ale także dużo silnym przeciwutleniaczy i zwiększającego odporność glutationu pomagającego zwalczać infekcje. Szczególnie dużo jet go w czerwonym miąższu tuż pod białą skórką.


 Kapusta 
Kolejne, tanie i powszechnie dostępne źródło zwiększającego odporność glutationu i witaminy C. Zawierają je wszystkie odmiany kapusty, biała, czerwona, chińska. Dodawaj je do zupy przygotowuj dania kapuściane w które obfituje kuchnia zen. Dzięki kapuście przemycisz do diety dodatkowe porcje przeciwutleniaczy i błonnika.


 Migdały 
Garść migdałów może ochronić Twój układ odpornościowy przed skutkami stresu. 50 gram migdałów to 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która pomaga zwiększyć odporność. A dodatkowo z migdałami zjadamy też spore dawki ryboflawiny i niacyny, witamin z grupy B, które łagodzą niekorzystne działanie stresu.


 Grejpfruty 
To duże ilości witaminy C pomagającej w przeciwdziałaniu infekcjom. Nie mają jej tyle co suplementy z apteki ale za to jest ona w pełni naturalna, łatwo i w pełni się przyswaja. Dodatkowo grejpfruty są bogate we flawonoidy - naturalne związki chemiczne, które aktywują system odpornościowy. Nie przepadasz za goryczką grejpfrutów? Jedz pomarańcze lub mandarynki.


 Zarodki Pszenicy 
Część ziarna mająca za zadanie odżywiać rosnący kiełek jest pełna składników odżywczych. Zawiera cynk, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i inne niezbędne witaminy i minerały. Kiełki pszenicy oferują optymalną, zdrową proporcję błonnika, białka i tłuszczu. Warto uzupełniać zarodkami używaną w kuchni mąkę.


 Jogurt Nisko-tłuszczowy 
Jeden kubek codziennie może zmniejszyć prawdopodobieństwo przeziębienia. Jogurty za sprawą Actimela są ikoną naturalnych sposobów zwiększania odporności. Wielu badaczy uważa że zawarte w nich „żywe kultury bakterii” mogą stymulować układ odpornościowy do walki z chorobami. Zaliczają też jogurt z większą zawartością tłuszczu do dobrych źródeł witaminy D.


 Czosnek 
Czosnek zawiera kilka przeciwutleniaczy i substancji wzmacniających układ odpornościowy - ułatwiających organizmowi walkę z infekcjami. Wśród szczególnie groźnych wrogów naszego zdrowia czosnek bierze na cele  H. pylori, bakterię związaną z niektórymi wrzodami i nowotworami żołądka. Aby zwiększyć aktywność enzymów zawartych w czosnku warto pokroić go czy rozgnieść na 10-20 min. przed dodaniem do potrawy.


 Szpinak 
Jeden z bardziej znanych super foods jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera kwas foliowy, który pomaga organizować odtwarzanie komórek na poziomie podziału DNA . Oferuje także błonnik, przeciwutleniacze, takie jak witamina C i inne. Najwięcej korzyści daje jedzenie szpinaku surowego i blanszowanego.


 Zielona Herbata 
Zielony lub czarny, obie są pełne polifenoli i flawonoidów pomagających zwalczać organizmowi choroby  Te wyjątkowo cenne i skuteczne przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników . Chińska medycyna tradycyjna opisuje 21 schorzeń w zwalczaniu których herbata może być pomocna.


 Słodkie Ziemniaki 
Podobnie jak marchew, słodkie ziemniaki zawierają słynny przeciwutleniacz beta-karoten, który wymiata z ustroju wolne rodniki. Słodkie ziemniaki cenione są również ze względu na wysoką zawartość witaminy A, która spowolnienia procesy starzenia się komórek i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.


 Brokuły 
Łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, łatwo więc dodać je do diety. W wielu badaniach wykazywały zdolność do pobudzania i wzmacniania układu odpornościowego. Pełne składników odżywczych, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Bogactwo witaminy A, witaminy C oraz redukującego wolne rodniki Glutationu (GSH). W połączaniu na przykład z sosem jogurtowym, lub tofu łatwo uzyskać danie uzupełniające dietę w witamin z grupy B i witaminę D.

tempeh

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz