fasolka z jedną pomarańczą

 na 4-6 porcji:  
  • 350 gram zielonej fasolki szparagowej (ciętej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka dobrego oleju
  • 2 łyżki siekanego zielonego koperku
  • sól morska / świeżo mielony pieprz

 przygotowanie: 
Fasolkę ugotować na parze al-dente 6-8min. Osuszyć na sitku. Rozgrzać olej na dużej, płaskiej patelni na średnim ogniu lekko podsmażyć na nim fasolkę ok. 5 min. (nie zrumieniać).
W osobnym naszyciu przygotować sos łącząc sok z pomarańczy, otartą skórkę, ocet, koperek. Podsmażoną fasolkę przełożyć do miski, zalać sosem. Doprawić morską solą i pieprzem, szybko przemieszać i podawać

 opcja: 
od razu po ugotowaniu na parze 7-9 min. zahartować zimną wodą, pominąć podsmażanie, połączyć w mice z pozostałymi składnikami, zamieszać i podawać na zimno jako sałatkę.

NOTKA:
To wyróżniające się danie może wspierać swoim smakiem wiele innych, a szczególnie dobrze te bardzo ostre. Jako sałatka serwowana na zimno jest aromatyczne i orzeźwiające.

tempeh

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz