- 350 gram zielonej fasolki szparagowej (ciętej)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka dobrego oleju
- 2 łyżki siekanego zielonego koperku
- sól morska / świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
Fasolkę ugotować na parze al-dente 6-8min. Osuszyć na sitku. Rozgrzać olej na dużej, płaskiej patelni na średnim ogniu lekko podsmażyć na nim fasolkę ok. 5 min. (nie zrumieniać).
W osobnym naszyciu przygotować sos łącząc sok z pomarańczy, otartą skórkę, ocet, koperek. Podsmażoną fasolkę przełożyć do miski, zalać sosem. Doprawić morską solą i pieprzem, szybko przemieszać i podawać
opcja:
od razu po ugotowaniu na parze 7-9 min. zahartować zimną wodą, pominąć podsmażanie, połączyć w mice z pozostałymi składnikami, zamieszać i podawać na zimno jako sałatkę.
NOTKA:
To wyróżniające się danie może wspierać swoim smakiem wiele innych, a szczególnie dobrze te bardzo ostre. Jako sałatka serwowana na zimno jest aromatyczne i orzeźwiające.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz