zupa fasolowo fasolowa


solidne i lekkie danie

składniki:
  • 100g drobnej białej suchej fasolki /lub/ puszka 420g
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie, posiekane cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki w cienkich plastrach
  • 1 duży ziemniak w drobną kostkę
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 100g ciętej fasolki szparagowej
  • 30ml (małe opakowanie) koncentratu pomidorowego
  • duża szczypta suszonej kolendry
  • sól i mielone chilli

przygotowanie:
Cebulę, plasterki marchwi i ziemniaka w kostkę poddusić na dnie garnka na oliwie. Dodać czosnek, bulion warzywny, bazylię i koncentrat pomidorowy. Zagotować, dodać obie fasole i gotować jeszcze ko 20 min.
Jeśli używamy fasoli suchej trzeba ją poprzedniego dnia namoczyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz