szparagi z cytryną i tamari



2-4 porcje
  • ½ kg szparagów
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny / limonki / limetki
  • 1 ½ łyżeczki sosu sojowego Tamari
  • ¼ łyżeczki octu ryżowego


 szparagi: 
obrać obieraczką do szparagów / warzyw z twardych zewnętrznych łupinek i ugotować na parze do względnej miękkości 8-12 min.

 sos: 
połączyć wszystkie jego składniki w małej miseczce, wymieszać

szparagi zdjąc z ognia, przełożyć na talerze, skropić za pomocą łyżki sosem i od razu podawać

 opcja: 
szparagi przed ugotowaniem na parze można pokroić na 5 cm kawałki lepsze do jedzenia pałeczkami; wtedy po ugotowaniu przekładamy je nie na talerze a do mieszek i w nich skrapiamy sosem.
szparagi z cytryną i tamari świetnie smakują też na zimno jako sałatka.

NOTKA:
ponieważ szparagi gotowane na parze mają wyjątkowo delikatny smak musimy uważać na proporcje składników sosu oraz na jego ilość bo łatwo morze on zdominować smak tych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz