2-4 porcje
- ½ kg szparagów
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny / limonki / limetki
- 1 ½ łyżeczki sosu sojowego Tamari
- ¼ łyżeczki octu ryżowego
szparagi:
obrać obieraczką do szparagów / warzyw z twardych zewnętrznych łupinek i ugotować na parze do względnej miękkości 8-12 min.
sos:
połączyć wszystkie jego składniki w małej miseczce, wymieszać
szparagi zdjąc z ognia, przełożyć na talerze, skropić za pomocą łyżki sosem i od razu podawać
opcja:
szparagi przed ugotowaniem na parze można pokroić na 5 cm kawałki lepsze do jedzenia pałeczkami; wtedy po ugotowaniu przekładamy je nie na talerze a do mieszek i w nich skrapiamy sosem.
szparagi z cytryną i tamari świetnie smakują też na zimno jako sałatka.
NOTKA:
ponieważ szparagi gotowane na parze mają wyjątkowo delikatny smak musimy uważać na proporcje składników sosu oraz na jego ilość bo łatwo morze on zdominować smak tych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz