buraczki smażone z hijiki


4-6 porcji

  • 400ml soku jabłkowego
  • 25g suszonych glonów hijiki (do kupienia w sklepach orientalnych / ze zdrową żywnością)
  • 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 ½ oleju kukurydzianego
  • 450 gram małych obranych buraków utartych na grubej tarce
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
  • ¼ łyżeczki morskiej soli
  • szczypta mielonego cynamonu


 glony hijiki: 
zagotować sok jabłkowy w małym rondelku, zdjąć z ognia i namoczyć w nim suche glony przez 30 minut.

 buraczki: 
rozgrzać olej kukurydziany na poatelnii i smażyć buraczki mieszając od czsu do czasu przez 10 minut; następnie dodać glony (bez soku w którym się namaczały) sos sojowy i sól i smażyć mieszając jeszcze 5 minut; przyprawić olejem sezamowym i cynamonem; podawać gorące, ciepłe lub schłodzone jako sałatkę.

NOTKA:
piękne i subtelne połączenie czarnych wstążek glonu z purpurowym kolorem smażonych buraczków, dobry sposób wprowadzenia do diety tych wyjątkowo zdrowych i pożywnych glonów dla osób które mają miarkowny stosunek do „sea food”.



tempeh

1 komentarz: