buraczki w polewie malinowej


4-6 porcji
  • 50 ml mirinu (najlepiej użyć tzw. hon mirin) (słodkawa przyprawa z fermentowanego ryżu i wódki ryżowej)
  • 2 łyżki octu malinowego /
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 750g małych buraków


 sos: 
składniki sosu łączymy i odstawiamy w małej miseczce

 opcja: 
do sosu można dodać ½ łyżeczki syropu malinowego

 buraczki: 
obieramy i kroimy w poprzek na cienkie plasterki, smażymy na oleju na dużej patelni ok. 20 min mieszając co 3-4 minuty, na początku bez przykrycia a ostatnie 10 min pod przykryciem;

wlewamy sos i mieszając smażymy bez przykrycia jeszcze 2-3 min na mocnym ogniu aż sos zgęstnieje.
podajemy na gorąco, w temperaturze pokojowej, lub schłodzone w lodówce.

NOTKA:
buraczki w polewie stanowią idealny kontrapunkt dla potraw bardzo ostrych łagodząc ich smak i pozwalając odpocząć kupkom smakowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz