- 50 ml mirinu (najlepiej użyć tzw. hon mirin) (słodkawa przyprawa z fermentowanego ryżu i wódki ryżowej)
- 2 łyżki octu malinowego /
- 1-2 łyżki oliwy
- 750g małych buraków
sos:
składniki sosu łączymy i odstawiamy w małej miseczce
opcja:
do sosu można dodać ½ łyżeczki syropu malinowego
buraczki:
obieramy i kroimy w poprzek na cienkie plasterki, smażymy na oleju na dużej patelni ok. 20 min mieszając co 3-4 minuty, na początku bez przykrycia a ostatnie 10 min pod przykryciem;
wlewamy sos i mieszając smażymy bez przykrycia jeszcze 2-3 min na mocnym ogniu aż sos zgęstnieje.
podajemy na gorąco, w temperaturze pokojowej, lub schłodzone w lodówce.
NOTKA:
buraczki w polewie stanowią idealny kontrapunkt dla potraw bardzo ostrych łagodząc ich smak i pozwalając odpocząć kupkom smakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz