kaszka z 3 zbóż

Lekka gładka, naturalnie kremowa i bardzo odżywcza

na 2 do 4 porcji

  • ½ kubka quinoa (komosy ryżowej) wypłukanej i dobrze odsączonej
  • ½ kubka kaszy jaglanej (łuskanego prosa) wypłukanej i dobrze odsączonej
  • ¼ kubka kaszy manny
  • ¾ łyżeczki soli morskiej


Wieczorem zagotuj 4 kubki wody w średnim rondelku dodaj komosę i jagły, zgotuj, zamieszaj i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Rano dodaj 1 szklankę wrzątku, sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gżenie i stale mieszając gotuj 1-2 minuty. Potem duś jeszcze pod przykryciem i na wolnym ogniu 5-10 minut co jakiś czas mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami, słodkimi lub pikantnymi.

2 komentarze: